Międzynarodowy Dzień Kawy (29.09.) wszystkie nasze Salony uczciły szkoleniem pod hasłem: MAGIA KAWY – OD KRZEWU DO NAPOJU. W Suchej Beskidzkiej poprowadził je 4.10. Pan Łukasz Drohomirecki, syn założycieli firmy POŻEGNANIE Z AFRYKĄ , która sprzedaje wysokogatunkowe kawy, wypalane w rodzinnej palarni w Janowie pod Krakowem.
Degustowaliśmy 4 kawy: Brazylię Pergamino jasno i ciemno paloną, Etiopię Djimmah jasno paloną oraz irlandzką bezkofeinową . Próbowaliśmy też CASCARY – napoju z suszonych owoców kawowych, tzw. „pijalnego ubocznego skutku” produkcji kawy, zwanego kawą dla biednych.
Pan Łukasz opowiadał (wspierając się prezentacją i eksponatami ze swojej prywatnej kolekcji) m.in. o historii kawy (zaczęła się ona wg legendy od … etiopskich kóz , które zjadły wiśnie kawowe i mocno się rozbrykały…), jej rodzajach, krajach – producentach z różnych stron świata , o obróbce ziaren, przeróżnych sposobach parzenia kawy i urządzeniach , służących do tego celu (tu prym wiodą Włochy ).
Poznaliśmy najlepszych na świecie „selekcjonerów” kawy – indonezyjskie luwaki (cywety) ! Z wybranych z ich odchodów ziaren powstaje najdroższa kawa na świecie – KOPI LUWAK .
Czy po tak sporej dawce ekscytującej wiedzy i … kofeiny można było zasnąć?