W dniach 12 i 19 stycznia odbyły się prelekcje w Salonach Kawy i Wina w Suchej i Kętach prowadzone przez firmę Wyborowa Pernord Ricard. Tematem prelekcji były alkohole mocne – whisky. Goście poznali 5 rodzajów whisky – single malty ze Szkocji. Jest to typ whisky, który destylowany jest w jednej destylarni i wytwarzany z jednego rodzaju słodu. Prowadzący Pan Mariusz Olewniczak oraz Pani Agnieszka Balazy opowiedzieli o rodzajach, sposobach produkcji, leżakowaniu whisky. Ponadto zaproszeni wraz z prowadzącymi porównywali trunki pod względem koloru, zapachu i smaku.
I whisky – Glenlivet 12-letni z regionu Speyside, łagodna a zarazem bogata w smaku o aromacie owoców egzotycznych.
II whisky – Ballantine’s Glenburgie 15-letni o intensywnych owocowych nutach i miodowej słodyczy.
III whisky – Ballantine’s Miltonduff 15-letni o kwiatowym aromacie z subtelna nutą cynamonu. Są to nowości z firmy Ballantine’s jako pierwsze single malty.
IV whisky – Aberlour A’bunadh o naturalnej mocy ok. 61% o niezwykłym bogactwie smaku pomarańczy, czereśni, suszonych owoców i imbiru.
V whisky – Scapa Glansa -o torfowym i przydymionym smaku.
Na zakończenie trzej losowo wybrani goście otrzymali upominki w postaci whisky. Po prezentacji każdy z uczestników otrzymał dyplom ukończenia szkolenia.
Dziękujemy za mile spędzone wieczory i ogromne zainteresowanie.
Przeczytaj także
W Salonach Kawy i Wina ostatnio odbyły się wyjątkowe degustacje whisky Johnnie Walker w tym premiera nowej Black Ruby. Spotkania […]
Czytaj więcejSzkolenie online z degustacją win! Wczoraj nasi pracownicy mieli okazję wziąć udział w wyjątkowym szkoleniu online, podczas którego nie tylko […]
Czytaj więcejW marcu w naszych salonach mieliśmy przyjemność gościć przedstawicieli bułgarskiej firmy VINEX SLAVYANTSI – panów: Tomasza Maja i Gerarda Olasa. […]
Czytaj więcej