Szkolenie w NOTO wine bar

23 maja w NOTO wine bar na krakowskim Kazimierzu miałyśmy okazję „Odkrywać wina kalifornijskie”. O „złotym stanie” dla amerykańskiego winiarstwa (nr 4 pod względem produkcji na świecie) opowiadał Ambasador Marki Delicato, pan Maximilian Grimm, a tłumaczył z j. ang. pan Grzegorz Jaworski z Centrum Wina. Kosztowałyśmy 10 win, począwszy od świetnych po ekskluzywne. Były to 3 białe i 7 czerwonych, wszystkie leżakowane (m.in. w beczkach po bourbonie i rumie), w tym z linii „ 3 Finger Jack” (pseudonim legendarnego bandyty) czy Gnearly Head Old Vine („sękata głowa” – nazwa pochodzi od powykręcanych gałęzi ponad 40-letnich krzewów winnych). Żal serce ściskał na widok zdjęcia z prezentacji, pokazującego, jak za czasów prohibicji w USA wylewano wspaniałe wina do … kanału! Na pamiątkę tych zdarzeń powstała linia Gnearly Head 1924.

 

Przeczytaj także

W Salonach Kawy i Wina ostatnio odbyły się wyjątkowe degustacje whisky Johnnie Walker w tym premiera nowej Black Ruby. Spotkania […]

Czytaj więcej
Szkolenie online – wina musujące

Szkolenie online z degustacją win! Wczoraj nasi pracownicy mieli okazję wziąć udział w wyjątkowym szkoleniu online, podczas którego nie tylko […]

Czytaj więcej

W marcu w naszych salonach mieliśmy przyjemność gościć przedstawicieli bułgarskiej firmy VINEX SLAVYANTSI – panów: Tomasza Maja i Gerarda Olasa. […]

Czytaj więcej